Wiadomości

13 Lipiec 2022

УКРАЇНА - ЦЕ МЕДОВА КРАЇНА ТА СТАБІЛЬНИЙ ГРАВЕЦЬ НА РИНКУ НАТУРАЛЬНОГО МЕДУ

Через війну частина територій нашої держави зараз знаходиться під постійними обстрілами, частина територій під окупацією країни-агресора, у тім українські бджолярі максимально вкладають сили у «медову справу». Зараз, як ніколи, мед став одним з тих продуктів, які відповідають за продовольчу та економічну безпеку країни.

За даними ФАО ООН, Україна виробляє 66-73 тис. тонн меду кожного року. В країні працює близько 400 тис. пасічників, а виробничий фонд складає понад 3,7 млн бджолосімей. Якщо взяти в регіональному вимірі, то у 2021 році найбільші осередки бджільництва були розташовані в Центральній частині України: Кіровоградщина (2550), Запоріжжя (2307) та Вінниччина (2148).

Цього року, попри військову агресію росії, лідером стала Хмельниччина, яка з початку війни експортувала майже 5000 тонн меду за п’ять місяців у понад 50 країн світу.

На світовому ринку українські виробники меду є сильними гравцями не так давно. Обсяги понад 10 тис. тонн Україна почала постачати з 2012 року, і за результатами 2021 року українські аграрії займають 5-ту сходинку в рейтингу найбільших світових експортерів меду.

Якщо розглядати п'ятірку найбільших світових експортерів меду у світі у 2021 році, то він виглядає наступним чином:

  • №1: Китай з обсягом 128,6 тис. т;
  • №2: Індія - 70,5 тис. т;
  • №3: Аргентина - 63,9 тис. т;
  • №4: В’єтнам - 61,3 тис. т;
  • №5: Україна - 57,8 тис. т.

Всі перераховані гравці вже давно на цьому ринку займають провідні позиції з явною та тривалою перевагою Китаю. Проте, цього року на світовий ринок значну кількість меду постачив В’єтнам, збільшивши обсяги в 4,5 раза в порівнянні з попереднім роком.

Мед - це, мабуть, один із небагатьох компонентів українського аграрного експорту, який не постраждав від блокування морських портів російськими військами, оскільки в основному споживачі - європейські країни, серед яких лідерами зі споживання українського меду є Польща та Німеччина. Квоти щодо цього продукту для безмитного ввезення, котрі виділялися в рамках Угоди про асоціацію з ЄС, вибирали буквально за пару днів, в деякі роки це відбувалося вже 4 січня. Тепер, після зняття мита та зборів з українського експорту Європейським Союзом, в українських бджолярів буде гарантований ринок збуту.

 

Джерело: Служба новин ІАС "Аграрії разом"